HTML

Esztergomi Tükör

Esztergomról, Városunkról, a Városról. Fórum Esztergom jobbérzésű polgárainak. Hajrá, Esztergom!

Friss topikok

Linkblog

Homlokzatfelújítások önkormányzati támogatással

2008.10.03. 10:56 Esztergomi Tükör

Város és polgára partnerként együtt vállal áldozatot – ezt emelte ki Meggyes Tamás esztergomi polgármester (Fidesz-KDNP) a múlt heti testületi ülésen annak a rendeletnek a tárgyalása során, amellyel Esztergom városa a magántulajdonú épületek homlokzat-felújításához biztosít forrásokat.

Gyarapodás-kérdőív

Meggyes elmondta: nemrég kérdőíveket küldtek minden esztergominak. Arra kérték őket, rangsorolják a fő fejlesztési témaköröket: melyiket szeretnénk legelőször megvalósítva látni. A válaszokból kiderült: a legjobban az utak állapotának javítását szeretnék az esztergomiak. Ezután a zártsorúan beépített területek magántulajdonú épületeinek homlokzatai felújításához nyújtandó önkormányzati segítség következett. A sort az új sportcsarnok, végül az új városi uszoda zárta.

1.: utcák, járdák

2.: homlokzatok

3.: sportcsarnok, uszoda

A kérdést azért tette fel Szent István városa vezetése, mert tavasszal népszavazást tartottak arról, egyetértenek-e a választók az önkormányzati program, a Gyarapodás Programja megvalósításának felgyorsításával. Esztergom lakóinak többsége egyetértett azzal, hogy a megvalósítandó célokat, fejlesztési elképzeléseket, terveket rendszerezve összefoglaló program minél előbb megvalósuljon. Augusztus végén a mikéntről szóló döntések meghozatalához kérték a kérdőívek kitöltését.

Homlokzatok

Meggyes Tamás a felújítás-finanszírozását szabályozó rendelet tárgyalásakor elmondta: mintegy kétmilliárd forintnyi felújítandó homlokzatot jelölnek ki, ebből 2010-ig, az önkormányzati ciklus végéig reális becsléssel körülbelül egymilliárdos munka elvégzése lehetséges. Nem az önkormányzat teherviselő-képessége szab határt a programnak.

 

 

A városban és környékén rendelkezésre álló kapacitásoknál jóval több szakembernek és munkaeszköznek kellene rázúdulnia az esztergomi épületekre ahhoz, hogy az első ütemnél többet elvégezhessenek 2010-ig.

az önkormányzat teherviselő-képessége nem szab határt...

Emellett rengeteg különböző tervet, szabályozást (pl. utcakép-színtervek) kellene kidolgozni és engedélyeztetni, sok hozzájárulást (pl. örökségvédelmi, tulajdonosi) kell beszerezni, sok egyeztetést kell elvégezni, ez pedig sok időt emészt fel. Nem végleges a felújítással érintett terület meghatározása. Bár a rendeletszöveg három ütemben 51 utcát sorol be, de Kinál Katalin képviselő javaslatára áttekintik a Szenttamás városrész egyes utcáival kapcsolatos lehetőségeket is.

"A szűkkörű érdekeken felülemelkedve"

A javaslat indokolásában Meggyes Tamás polgármester a képviselők előtt kifejtette: "Magyarország leghatározottabb, legelkötelezettebb és legnemzetibb közössége", az esztergomiak döntöttek a Gyarapodás Programjának felgyorsításáról, majd ugyanők a város magántulajdonú házainak felújításának támogatásáról. A városlakók az önzésen, a szűk körű érdekeken felülemelkedve, a közösségi szemlélet legszebb példáját mutatták. Hiszen, tette hozzá Meggyes, a régi házakban, a zártsoros homlokzatok mögött élők javára döntöttek a kertes és új házakban élők. Ezt az áldozatvállalást, felülemelkedést kérte a képviselőktől is, kiemelve: az esztergomiak döntésükben nem lettek „egymás farkasai”, többségük örült ennek a lehetőségnek, ahogy örülhetnek majd a városképet megszépítő program eredményeinek is.

az esztergomiak döntésükben nem lettek „egymás farkasai”

A vita lezárásaként Petrovics János kért szót. Aranyhegy és Szentanna városrészek képviselőjeként elmondta: ahogy más körzeti képviselők, úgy ő is lakossági fórumon kérte ki a választók véleményét a javasolt programokról, rangsorukról. Bár az általa képviselt városrészben éppen viszonylag kicsi az olyan terület, ahol a programba sorolt épületek találhatók, és a fórum részvevői mind olyan utcákban élnek, amiket szerkezetük miatt a terv nem érint, mégis úgy nyilatkoztak, hogy a homlokzatfelújítást (az út- és járdajavítások után) a legfontosabbnak tartják az önkormányzati tervek közül.

A programról szóló rendeletet, ami az 50%-os önkormányzati hozzájárulást szabályozza, ellenszavazat nélkül fogadta el Esztergom Város Önkormányzati Képviselő-testülete.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomitukor.blog.hu/api/trackback/id/tr11693934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása