HTML

Esztergomi Tükör

Esztergomról, Városunkról, a Városról. Fórum Esztergom jobbérzésű polgárainak. Hajrá, Esztergom!

Friss topikok

Linkblog

Telek és hazugságok

2008.09.25. 15:19 Esztergomi Tükör

Hoppá-hoppá! Hoppá-hoppá! Újabb hazugságprojekt az esztergomi MSzP-s vezetőktől!

Figyelem, figyelem! Esztergom fideszes alpolgármesterét próbálja ingatlanpanamával összemocskolni a kékszegfűs újság. Adják az ártatlant, kérdezve: miért érdeke Esztergomnak megvásárolni az alpolgármester telkét, hogy aztán értékesítse a területet a város.

Kél a hangulat, hanyatlik az igazság

Persze könnyű egy négysoros hangulatkeltést elkövetni. Könnyebb, mint megérteni a telekügyletet. Ez rendben is van, nem feltételezünk az Ez Vanos társaságról túl sokat. A négysoros hangulatkeltésbe burkolt vádak azonban alaptalanok. Most éppen a tények elhallgatásával operál az Ez Van. Tudják, amiről Gyurcsány azt mondta szűk tízmilliós hallgatóságának: éppen nem bontották ki a valóság minden szálát.

Hát tessenek megengedni, hogy mi most Önöknek kibontsuk. Nem is olyan nehéz, majd meg tetszenek látni.

Elébb tőmondatokban

Az ügyön a város nyert

Nyert két üzleti célra hasznosítható telket

Egy olyan területet, ami jövedelmet termel Esztergomnak (árbevétel, iparűzésiadó-bevétel, személyi jövedelemadó-bevétel stb.)

Olyan telekalakítással, ami az adott területen lehetővé teszi a Dobogókői út további fejlesztését

Olyan telket, ami nem áll üresen Esztergom kapujában

A hasznosítást azonban akadályozni kívánják, például egy egykori MSzP-s képviselőjelölt

A „botránnyal” éppen az ő mesterkedéséről kívánja az Ez Van elterelni a figyelmet, és éppen az alpolgármestert besározva – kettős taktikai húzás ez, régi MSzP-s trükk

Na, most pedig részletesen

 

 

Feküdt hajdanán két párhuzamos parcella a Dobogókői út és a Felsőkenderesi utca között, a város szélén. Nem nadrágszíj-parcellák: 2500-2800 négyzetméteres, jó oldalarányú telkek. Tulajdonosaiknak lakóház-építési szándékaik voltak. Az egyiken az alpolgármesternek. Jó minél előbb leszögezni: még jóval alpolgármestersége előtt, sőt még képviselősége előtt örökölte, a nyolcvanas években, vagyis semmi bennfenteskedés és nyerészkedés nem motiválhatta.

Aztán az Ipari Park, általában a városszéli vállalkozási zóna bővítését biztosítandó az önkormányzat megszüntette a lakóingatlanok építésének lehetőségét a területen. A továbbiakban csak az Ipari Parki nagy üzemeket kiszolgáló kisebbek letelepedését kívánták biztosítani, vállalkozási célokat szolgáló építmények létrehozását engedélyezni.

A két érintett tulajdonostól az önkormányzat megvásárolta a két telket, hogy azt vállalkozási célra értékesítse. Hogy a darab föld felszabaduljon. Hogy nekünk használjon.

A két területet összevonták, aztán egy nagyobb, a Dobogókői út felől nyíló, és egy kisebb, a Felsőkenderesire nyíló telket alakított ki a város. Közben tárgyalt a reménybeli vásárlóval. A két lakóházat építeni akaró tulaj pedig pénzhez jutott, amiből újabb telket vásárolhatott volna, vagy talán már vásároltak is, hogy a vágyott házat felépíthessék azon.

Az eladási ár nem sokkal kisebb, mint a vételi. Szisszenhetnénk fel legott: hol a közpénzzel való felelős bánás? A város, az adófizetők érdeke? Hűha! Hűha!

Pozitív mérleg

Ám a megoldás, a végösszeg mégis pozitív. Ugyanis a két új telek 10%-kal kisebb, mint a két eredeti. Azért, mert a két út előírt védőtávolsága nagyobb, mint a most futó telekhatárok és az út távolsága. A két önkormányzati telket már úgy alakították ki, hogy a védőtávolságot megtartották, ezért az új telkek határát beljebb szabták. Később az utak fejlesztésénél itt már nem kell kivásárolni a telektulajdonosoktól a hiányzó (négyzet-) métereket.

Másrészt két telek nem áll üresen a városba vezető út mentén. Megkezdődhet a hasznosításuk, vállalkozási céllal. A nagyobb, főútra nézőnek már akadt is kérője. Vállalkozás, ami megépíti a maga létesítményeit, aztán működik. Iparűzési adót fizet, munkát ad, azután a személyi jövedelemadó egy részét is megkapja Esztergom. Magának és nekünk is használ. Baloldaliul (marxul-engelszül-leninszül): termelőeszköz. A mi termelőeszközünk.

Kinek fütyöl?

Kérdeznénk Arannyal, hogy ne „cui prodestezzünk”.

Van még egy csavar az ügyben, amit az Ez Vant szerkesztő szocialista vezetők nem akarnak az Önök tudomására hozni. A két szomszéd ugyanis akadályozni kívánja a vállalkozót, és persze az önkormányzatot is. Egyikük előbb 9 milliót legombolt Esztergomról, hogy telkének és házának értékcsökkenéséért kárpótolják. A tisztesség és a jog szabályai szerint ki is fizették neki a kért pénzt. Aztán azt mondta a vállalkozónak: hozzájárulást a tevékenységéhez nem ad, inkább vásárolja meg tőle az ingatlant. És szemrebbenés nélkül mondott egy olyan árat, ami nem az értékcsökkent ingatlan ára volt, hanem az eredeti ár. Vagy talán több is.

Bal felől – nekik fütyöl

Az utolsó tudnivaló: a másik szomszéd szintén előállt hasonló, zsarolásszámba menő követelésével. Miközben durva önzéssel sok pénzt akar kicsikarni a szomszéd cégtől, mindannyiunktól veszi el a jövedelmeket, amit a működő Dobogókői úti üzem hozna.

A jó szomszéd egyébként 2006-ban a szocialisták jelöltje volt a választáson. Szerencse, hogy nem ilyen felelőtlen, a sajátját a város érdekei fölé helyező ember jutott a testületbe.

A jó szomszéd egyébként negyvenes évei elején nyugdíjba surrant egy azóta már becsukott jogi kiskapun át. Életereje teljében a mi közös nyugdíjkasszánkból éli vidám életét. Amibe más öregkoráig fizet, és pár évig húzza a vékonyka nyugdíjat, és amibe ő csak negyvenes éveiig fizetett, és évtizedekig veszi el tőlünk, előlünk a pénzt.

Ez az MSzP-s helyi elöljárók sikere: mi fizetünk, ők keresnek rajtunk.

És még van képük képviselőinket és a városvezetést gyalázni, rágalmazni?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomitukor.blog.hu/api/trackback/id/tr2681200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása