HTML

Esztergomi Tükör

Esztergomról, Városunkról, a Városról. Fórum Esztergom jobbérzésű polgárainak. Hajrá, Esztergom!

Friss topikok

Linkblog

Bursás támogatások -- támogatók és kerékkötők

2008.09.24. 15:01 Esztergomi Tükör

Mi a véleménye Láposi Asszonyságnak az önkormányzat Bursa Hungarica-programjáról?

Azért a kérdés a pártnőhöz, mert anno megyei elöljáró korában, amikor még az MSzP-s vezetésű Komárom-Esztergom megyei közgyűlés egyik alelnöke volt, a megyénél nem nagyon járt el az esztergomi Bursa Hungaricás diákok érdekében. Gyakorlatilag regnálása idején egy esztergomi diák sem kapta meg a megyétől (ami úgy szeret minket, és mi is annyira szeretjük őt) a jogszabály szerint adható hozzájárulást. Nettó semennyit kaptak.

(Na, persze, megnézhetjük a másik volt alelnököt is, Kerti Katalint. Ő a liberálisoknál volt/van pártnő, annál az SzDSz-nél, ami olyan sokat tett a magyar alsó-, közép- és felsőfokú oktatás züllesztéséért. Magyar Bálint kókista rohasztnokra tessenek most gondolni erősen. Aki tönkretette Esztergom egyetemi terveit. Is. Aki a pártban a Gyurcsánnyal együttműködőket erősíti. Aki nem tanul semmiből. Csak tanít.)

Mi a véleménye Láposi Asszonyságnak az önkormányzat Bursa Hungarica-programjáról?

 

 

A kérdés apropója pedig az, hogy Esztergom ismét csatlakozik a Bursa Hungarica-programhoz.

A jelenlegi kiírás, amihez Esztergom csatlakozik, 2009. januárjától él, két kategóriában. Az A-ban két felsőoktatási félévre, mind a hatféléves alap-, mind a kiegészítő képzésre kaphatnak bursás támogatást azok, akik már felsőoktatásban vannak. A B kategória azok előtt nyílik, akik még középiskolások, de érettségi és felvételi után 2009 őszétől a hatféléves alapképzésre mennek. Az A-ban két, a B-ben hat félévet támogatnak.

Persze csel, az van a dologban, az őszinteségi rohamokról, titkosszolgálati konspirációkról, számtani bűvészmutatványokról és gazdasági szemfényvesztésről híres kormányzat ugyanis ugyanannyit tesz hozzá az önkormányzati pénzhez, amennyit az önkormányzat, de maximum 5000 Ft-ot havonta. Számtalanszor játszák ezt, például a panelprogramban, hogy "harmadát, de legfeljebb 500 ezret", vagy az útépítésnél: felét, de legfeljebb... - persze mindig az a vége, hogy valakik mindig többet fizetnek, mint a kormány, Bugyik-Budai vagy Csoli-Daróczi* meg elbüszkélkedik a kormány nagylelkűségével

(*: mindkettő szégyellte eredeti nevét, Bernadettünk kompletten cserélt, Bugyikból lőn Budai, a híres cigány író gyermeke pedig a Csolit szégyellte le neve elől - a szóvivői őszinteség itt kezdődött, és ezért írjuk ki mi, hogy erre emlékeztessünk. Igazságbeszéd, mi? szenvedélyes, mi? szerkesztőségünk a maga részéről nem hisz az MSzP-s szóvivőknek.)

10 millió forintot biztosít a programhoz az önkormányzat, a támogatottak száma dönti el, mennyit kapnak fejenként az önkormányzattól, nincs plafon. Az állami részről már szóltunk, elméletileg ugyanannyit kell, de maximum 5000,- Ft/hó/fő.

Miközben Esztergom alapvetően más, a gyermekvállalást ösztönző és a gyermeknevelést segítő rendszert, a Szent Miklós Alapot és Programot hozott létre és pénzel, helyben kívánja biztosítani (minél szélesebb körben) a felsőfokú tanulmányokat is. Ehhez igyekszik a felsőoktatást új egyetemi, főiskolai karok idetelepítésével bővíteni. A speciális esztergomi támogatási rendszerben tervezzük saját felsőoktatási tanulmányi támogatási rendszer kialakítását is. Ez, persze körültekintést, ezért időt is igényel.

És most vissza Láposihoz intézett kérdésünkre.

Mi a véleménye Láposi Asszonyságnak az önkormányzat Bursa Hungarica-programjáról?

Az önkormányzat és az állam mellett harmadik pillér a megye. A megyei közgyűlésnek nem kötelező beszállni, tehát nulla forintot is adhatnak, és a szoci érában adtak is az esztergomiaknak. Amikor a megyei elvtársak szocialista többségű közgyűlése uralkodott, soha nem adtak esztergomi bursásnak támogatást, soha. Pedig városunk egyik lakója ott ült az alelnöki székben, emelhetett volna szót, javasolhatott volna összeget. De nem, Láposi ilyet nem tett. Viszont megszavazta az esztergomiakat kihagyó előterjsztéseket, pártalapon. MSzP-s pártalapon.

És éppen az a Láposi Elza szidta az esztergomi fideszes vezetést a Városháza Tanácstermében, helyi szocialista képviselőként, hogy adjunk minél több pénzt Bursára, aki megyei szocialista alelnökként soha nem gondoskodott az esztergomi diákok megyei támogatásáról.

Hogy mi hogyan gondolunk ezekre az éveinkre, az -gondolom- mindenki előtt világos. Hogy Lápost pártnő kétszínűségére hogyan, az is. Mi azonban gondos demokraták vagyunk, tehát szeretnénk megtudni Láposi pártnő véleményét is az ügyről, mert úgy áll, hogy egyelőre az elmarasztaló vélemények és értékelések vannak túlsúlyban.

Mi a véleménye Láposi Asszonyságnak az önkormányzat Bursa Hungarica-programjáról?


 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomitukor.blog.hu/api/trackback/id/tr55679360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása